25 april 2017

CPB Wereldhandelsmonitor februari 2017

Het wereldhandelsvolume is in februari 0,6% afgenomen ten opzichte van januari, volgend op een stijging van 1,0% in januari (initiële schatting: 0,0%). Dit blijkt uit de CPB Wereldhandelsmonitor.

Wereldwijde ontwikkelingen in internationale handel en industriële productie, februari 2017:​

  • Het wereldhandelsvolume is in februari 0,6% afgenomen ten opzichte van januari (toename januari: 1,0%, initiële schatting: 0,0%).
  • Het momentum van de wereldhandel was in februari 2,7% (niet-geannualiseerd; momentum januari: 2,7%, initiële schatting 2,4%).
  • De wereldwijde industriële productie is in februari 0,2% toegenomen ten opzichte van januari (toename januari: 0,0%, initiële schatting 0,2%).
  • Het momentum van de wereldwijde industriële productie was in februari 0,9% (niet-geannualiseerd; momentum januari: 1,2%, initiële schatting 1,3%).

De maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor is een instrument waarmee het CPB de ontwikkeling van de wereldhandel volgt. Neem voor vragen contact op met wtm@cpb.nl.
Lees ook het bijbehorende CPB Achtergronddocument 'The CPB World Trade Monitor: technical description'.
In september 2016 (beginnende met de monitor voor juli 2016) is het basisjaar van de WTM verlegd van 2005 naar 2010. Toelichting van de procedure en de uitkomsten is te vinden onderstaand te downloaden bijlage (CPB Memo 'Change of base year WTM').

De verwachting is dat op 24 mei 2017 de eerstvolgende maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor wordt gepubliceerd.

Nieuwe updates

Als u dat wilt, kunnen we u een e-mail sturen zodra een nieuwe update van de CPB Wereldhandelsmonitor verschijnt. Als u zich wilt aanmelden voor de alerteringsservice, meld u dan aan op de aanmeldingspagina voor "CPB Cijfers".