Yvonne Adema

Programmaleider, Sector 2 Macro en internationale economie
Photo of Yvonne Adema
Centraal Planbureau

Bezuidenhoutseweg 30
2594 AV Den Haag


Publicaties

11 januari 2024

Je hele inkomen opeten

Nederland heeft een dalend aantal "hand-to-mouth"-huishoudens. Dit zijn huishoudens die hun volledige inkomen uitgeven, waardoor ze niet kunnen sparen. CPB’er Yvonne Adema bespreekt in haar column het concept "hand-to-mouth" en of gezinnen zich van deze status kunnen ontdoen.

Portretfoto Yvonne Adema
28 september 2023

Kwantificeren economische baten van R&D-beleid

Investeringen in innovatie (R&D) spelen een belangrijke rol in de groei van onze welvaart. Hoe je de productiviteitsopbrengsten van R&D-investeringen kunt bepalen, blijft onderwerp van discussie.

technologische verandering
30 juni 2022

Inflatiescenario’s

De inflatie is op dit moment heel hoog, maar daalt naar verwachting in 2023. De Europese Centrale Bank (ECB) kan er door geloofwaardig beleid voor zorgen dat de inflatieverwachtingen voor de middellange termijn in de eurozone stabiel rond de 2% zijn. Daarbij is er ruimte voor loonstijgingen in Nederland.

Een dame in de supermarkt
28 september 2021

Economische analyse steunpakket 2020

De door de overheid verleende coronasteun in 2020 is effectief geweest. Het voorkwam een sterke stijging van de werkloosheid en heeft bedrijven overeind gehouden. Naar schatting hebben dankzij het steunbeleid tussen de 65 duizend en 180 duizend mensen hun baan behouden. Het steunpakket verstoorde wel de bedrijvendynamiek.

Corona-icoon, de kuchende mens
25 augustus 2020

Blijvende economische schade van de coronacrisis

Langdurige schade economie wegens corona crisis door lagere productiviteitsgroei.

economische schade door corona