29 maart 2004

Een terugblik op de Aziatische Financiële Crisis: Wat is er gebeurd? Wat zijn de conclusies?

Dit memorandum geeft een overzicht van de financiële crisis in Azië van 1997 - 1998. Het bekijkt de ontwikkeling ervan, de oorzaken en consequenties en onderzoekt de reactie van de (inter)nationale beleidsmakers.

Macro-economische indicatoren verslechterden voor de crisis maar het is discutabel of dat alleen de ernst en de verspreiding van de crisis kan verklaren. Een groep van waarnemers beargumenteert dat de wortels van de crisis in fundamentele economische zwakte liggen; anderen beweren dat Oost Azië ten prooi viel aan een plotselinge verschuiving in het vertrouwen van investeerders.

De effecten van de Aziatische crisis zijn niet beperkt gebleven tot Oost Azië: de crisis had verstrekkende gevolgen, in het bijzonder voor sommige andere economieën in opkomende markten.  Daarentegen hebben de ontwikkelde economieën en China  de crisis redelijk goed doorstaan. Terwijl het IMF werd bekritiseerd voor zijn onhandige en opdringerige reactie, was het herstel redelijk snel in de meeste gevallen. Hoewel de zwaarst getroffen landen vooruitgang boeken met financiële- en bedrijfshervormingen, blijft er toch nog veel te doen voordat dit proces is afgerond. Zoals de crisissen die vooraf gingen en volgden op de Aziatische financiële crisis, laten de gebeurtenissen in Azië zien dat er noodzaak is het internationale financiële bouwwerk te versterken.

Dit is een Engelstalige publicatie.

Auteurs

Wink Joosten