21 februari 2008
Essay voor de Parlementair Onderzoekscommissie Onderwijshervormingen
Beleid dat bijdraagt aan de kwaliteit van het Nederlands onderwijs kan hoge maatschappelijke baten opleveren. De effecten van beleid zijn echter vaak niet bekend.
In de huidige beleidspraktijk blijven kansen voor evaluatie van beleid onbenut. Zo worden regelmatig 'pilots' gehouden of wordt beleid gefaseerd ingevoerd. Daardoor ontstaan automatisch groepen die wel en groepen die niet te maken krijgen met het nieuwe beleid. Door in dit soort situaties niet alleen de resultaten te volgen van de groepen die (als eerste) met beleid te maken krijgen, maar ook van soortgelijke groepen die er (nog) niet mee te maken hebben, wordt op eenvoudige wijze een wetenschappelijke experiment opgezet. Hiermee kan het effect van beleid worden vastgesteld. Het benutten van deze kansen voor beleidsevaluatie lijkt relatief weinig inspanningen te vergen, terwijl de baten aanzienlijk kunnen zijn.
Downloads
Engels, Pdf, 63.9 KB
Auteurs
Dinand Webbink
Marc van der Steeg
Gerelateerd
Onderwijsuitgaven het hoogst voor 12- tot en met 16-jarigenCPB analyseerde in 2023 35 voorstellen voor het Nationaal GroeifondsCPB en SCP: kabinetsplan kinderopvang heeft weinig effect op arbeidsparticipatie maar vergroot kansenongelijkheidBedrijven met veel telewerkers boekten meer omzet in coronajaar 2020Kennis en vaardigheden leerlingen moeilijk vergelijkbaar