Kopafbeelding publicaties CPB

Verbindingen tussen de financiële en de reële sector van de economie: een literatuurstudie

CPB Document 216, 15 december 2010

Dit document biedt een overzicht van de literatuur over de interactie tussen de financiële markten en de reële economie. Wij richten ons op transmissiekanalen die van belang zijn in het licht van de financiële crisis.

Lees hier het bijbehorende persbericht.

Belangrijke kanalen die samenhangen met de balansen van banken en bedrijven, zijn de financiële accelerator en het ‘bank lending channel.’ Wij bespreken het belang van deze kanalen in het licht van de bestaande empirische kennis en we proberen het kwantitatieve belang van deze kanalen te destilleren uit de literatuur. Het blijkt dat beide kanalen een belangrijke rol hebben gespeeld in de nasleep van de financiële crisis.

Ook bespreken we de rol van handelskredieten bij de ineenstorting van de wereldhandel in 2008-2009 als gevolg van de crisis. Het blijkt dat handelskredieten weliswaar belangrijk zijn voor de internationale handel, maar dat het nog niet mogelijk is duidelijke conclusies te trekken over de rol die deze kredieten hebben gespeeld bij de teruggang van de wereldhandel.

Rendementsrisico’s nemen aan het begin van een financiële crisis sterk toe. We bespreken de kanalen waarlangs deze risico’s de reële economie beïnvloeden. Het blijkt dat er zowel theoretische als empirische argumenten zijn waarom de toegenomen rendementsrisico’s het herstel vertragen.

Dit is een Engelstalige publicatie.

Deel deze pagina