Policy seminar

Lessen uit de analyse van de effecten van verkiezingsprogramma's

Tijdens dit policy seminar geeft Frits Bos van het Centraal Planbureau een presentatie met als titel: "Analyse van de effecten van verkiezingsprogramma's; wat zijn de lessen uit 25 jaar Nederlandse ervaring?".

Datum
26 mei 2011
Tijd
00:00
Locatie
CPB, Van Stolkweg 14, Den Haag

Tijdstip: Donderdag 26 mei 2011, 13.00-14.00 uur
Locatie: CPB-kantoor, Van Stolkweg 14, Den Haag

Presentatie: Frits Bos (CPB)

Discussianten: Bas Jacobs (Erasmus Universiteit Rotterdam)

Voertaal: Nederlands

Aanmelden: U kunt zich aanmelden voor dit seminar door een e-mail te sturen naar polinars@cpb.nl.

Samenvatting onderwerp: In slechts enkele landen, zoals Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de VS, worden de economische effecten van verkiezingsprogramma's van tevoren geanalyseerd door onafhankelijke economische instituten. Op basis van de 25 jaar Nederlandse ervaring, worden de voor- en nadelen van dergelijke analyses besproken, zoals het formuleren van effectiever beleid, het bereiken van consensus wat effectief is en het geloofwaardig informeren van kiezers . De Nederlandse ervaring geeft aan dat als een paar politieke partijen deelnemen aan een dergelijke analyse, andere partijen daar moeilijk bij achter kunnen blijven. Voor een kwalitatief goede en objectieve analyse zijn goede spelregels nodig.

Policy seminars
Het CPB organiseert met regelmaat Policy seminars voor beleidsmakers, wetenschappers en belanghebbenden. Deze policy seminars zijn bedoeld als een discussiepodium en de nadruk van de gepresenteerde analyses ligt altijd op de implicaties voor beleid. Deze policy seminars worden gehouden op donderdagen van 13.00 - 14.00 uur. Als u dat wilt, kunt u per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuwe policy seminars. Lees hier hoe u zich kunt aan- en afmelden voor deze Policy seminar-alerteringsservice.

Seminars
Het CPB organiseert ook seminars voor wetenschappers. Tijdens deze seminars, die vrijwel altijd op een dinsdagmiddag worden gehouden van 13.00 - 14.00 uur, worden academic papers gepresenteerd en besproken. Als u dat wilt, kunt u per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuwe seminars. Lees hier hoe u zich  kunt aan- en afmelden voor deze seminar-alerteringsservice.

Contactpersonen

Michiel van Leuvensteijn
Mauro Mastrogiacomo