Workshop

Workshop Huishoudvermogens, de financiële crisis en de reële economie

Met plezier nodigen wij u uit om op dinsdag 23 juni 2015 de workshop 'Huishoudvermogens, de financiële crisis en de reële economie' bij te wonen. Deze workshop wordt georganiseerd door het Centraal Planbureau.

Datum
23 juni 2015
Tijd
00:00
Locatie
‘Spaces Rode Olifant’, Zuid-Hollandlaan 7, Den Haag

Sinds de piek van 2008 daalden huizenprijzen met 20 procent. Voor Nederlandse huishoudens verdampte daarmee een aanzienlijk deel van hun vermogen. Vandaag de dag staat ongeveer één op de drie huishoudens onder water. Nederland is hierin niet uniek. Ook in andere Europese landen en de VS zagen consumenten huizenvermogen verdampen.

Vermogensschokken van deze omvang hebben een grote impact op de reële economie. Zo kan de consumptie onder druk komen te staan, doordat huishoudens extra aflossen op hun hypotheek. Ook kunnen overgefinancierde huizen de mobiliteit van huishoudens remmen.

Hoe groot zijn de effecten van huizenprijsdalingen op de reële economie? Over deze vraag hebben onderzoekers en beleidsmakers uit binnen- en buiteland zich de afgelopen tijd gebogen. Deze workshop combineert hun visies en vergezichten met de huidige kennis over gedrag van huishoudens bij vermogensschokken. Dit alles gebundeld in een interactief programma met sprekers uit binnen- en buitenland.

Lijst van sprekers:

Federica Teppa (DNB) – “Consumption behavior and the financial crisis in the Netherlands”
Joep Steegmans (UU) – “The effect of decreasing house prices on household mobility”
Andreas Kuchler (Danmarks Nationalbank) – “The wealth and debt of Danish families”
May Rostom (Bank of England) – “Household debt and spending in the UK”

De workshop vindt plaats bij ‘Spaces Rode Olifant’, Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag.

U kunt zich tot 17 juni per e-mail aanmelden bij J.L.Verbruggen@cpb.nl.

Vermeld in deze e-mail graag uw naam en organisatie. Vergeet op de dag van de workshop niet om uw ID (paspoort, ID of rijbewijs) mee te nemen.

Remco Mocking (R.J.M.Mocking@cpb.nl)
Sander van Veldhuizen (S.van.Veldhuizen@cpb.nl)

Contactpersonen

Jeannette Verbruggen
Remco Mocking
Sander van Veldhuizen