24 januari 2020

CPB Wereldhandelsmonitor november 2019

Het wereldhandelsvolume is in november 0,6% afgenomen ten opzichte van oktober, volgend op een stijging van 0,5% in oktober (initiële schatting: 0,4%). Dit blijkt uit de CPB Wereldhandelsmonitor.
primary image ook voor promoblok

Wereldwijde ontwikkelingen in internationale handel en industriële productie, november 2019:

  • Het wereldhandelsvolume is in november 0,6% afgenomen ten opzichte van oktober, volgend op een stijging van 0,5% in oktober (initiële schatting: 0,4%).
  • Het momentum van de wereldhandel was in november -0,2% (niet-geannualiseerd; momentum oktober: 0,3% gelijk aan initiële schatting).
  • De wereldwijde industriële productie is in november 0,6% toegenomen ten opzichte van oktober (ontwikkeling oktober: -0,2%, initiële schatting: -0,3%).
  • Het momentum van de wereldwijde industriële productie was in november 0,1% (niet-geannualiseerd; momentum oktober: -0,1%, initiële schatting: -0,2%).

De verwachting is dat op 25 februari 2020 om 15:00 uur de eerstvolgende maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor wordt gepubliceerd.

Lees ook het artikel van Kasper Stuut 'Banken wachten echt op onze  handelscijfers' (november 2019).

De maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor is een instrument waarmee het CPB de ontwikkeling van de wereldhandel volgt. Neem voor vragen contact op met wtm@cpb.nl.

Lees ook het bijbehorende CPB Achtergronddocument 'The CPB World Trade Monitor: technical description'.

In september 2016 (beginnende met de monitor voor juli 2016) is het basisjaar van de WTM verlegd van 2005 naar 2010. Toelichting van de procedure en de uitkomsten is te vinden in hiernaast te downloaden bijlage (CPB Memo 'Change of base year WTM').

Als u dat wilt, kunnen we u een e-mail sturen zodra een nieuwe update van de CPB Wereldhandelsmonitor verschijnt. Als u zich wilt aanmelden voor de alerteringsservice, meld u dan aan op de aanmeldingspagina voor "CPB Cijfers".

De Wereldhandelsmonitor wordt mede gefinancierd door DG ECFIN (directoraat-generaal Economische en financiële zaken van de Europese Commissie).

Lees meer over