23 oktober 2020

Herstel wereldhandel zet gestaag door

In augustus 2020 is de wereldhandel opnieuw gegroeid met 2,5%, vergeleken met juli 2020. Dit is wel minder dan de groei in juli. Toen nam de wereldhandel met 5,0% toe ten opzichte van de maand juni. In totaal zit de wereldhandel nu nog 3% à 4% onder het pre-coronaniveau. Europa laat een sterke uitvoergroei zien van 4%. Ook de Japanse uitvoer groeit flink met 6,6%, terwijl invoer blijft dalen (-2.1%.). De uitvoergroei van de Verenigde Staten en China liggen rond het gemiddelde, met respectievelijk 2,5% en 2,3%. De invoergroei van beide landen toont een zelfde beeld, met respectievelijk 2,3% en 3,4%.
primary image 740x420

De wereldwijde industriële productie is licht aangetrokken in augustus met 1,0% ten opzichte van juli. Hieraan dragen bijna alle regio’s bij (met uitzondering van Azië, exclusief China), waarbij Japan en Latijns-Amerika relatief sterkere groei tonen. De groei in geavanceerde en opkomende economieën is nagenoeg gelijk. 
 
De maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor wordt gepubliceerd in opdracht van de Europese Commissie. Het duurt twee maanden voordat de cijfers beschikbaar zijn. 

Bekijk de CPB Wereldhandelsmonitor.

Contactpersonen

Lees meer over