1 juli 2024

Ionica Smeets academic partner CPB

Het Centraal Planbureau heeft Ionica Smeets met ingang van 1 juli 2024 benoemd tot academic partner. Smeets is hoogleraar Wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden.
Portretfoto Ionica Smeets, fotograaf Ivar Pel

Zij is hoofd van de Leidse afdeling Science Communication and Society en mede-oprichter van het Nationale Expertisecentrum voor Wetenschap & Samenleving, in opdracht van de ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Smeets wordt de academic partner van de afdeling Communicatie en Organisatie van het Centraal Planbureau.

Smeets’ onderzoek richt zich op het dichten van de kloof tussen experts en het brede publiek. Dat brengt ze ook in de praktijk als columnist voor de Volkskrant, als tv-presentator en als auteur. Haar jeugdboek ‘Rekenen voor je leven’ won in 2022 een Zilveren Griffel. Vorig jaar kreeg Smeets de Irispenning uitgereikt voor excellente wetenschapscommunicatie. 
Ionica Smeets studeerde Wiskunde aan de Technische Universiteit in Delft en promoveerde aan de Universiteit Leiden op een dissertatie met als titel ‘On continued fraction algorithms’ in 2010.

Het CPB is verheugd dat Ionica Smeets als academic partner wil bijdragen aan de communicatie van het Centraal Planbureau. “Met de ervaring en inzichten van Ionica kan het CPB stappen zetten om de economische analyses en ramingen en beleidsaanbevelingen beter voor het voetlicht te krijgen bij onze doelgroepen,” aldus Jacco van Maldegem, afdelingshoofd Communicatie en Organisatie.

Fotograaf: Ivar Pel
 

Contactpersonen