Internationale analyse

Met internationale analyses wil het CPB een up-to-date, juist en relevant beeld geven van de invloed van internationale factoren op de Nederlandse economie. Het doet hiervoor onderzoek naar de invloed op de middellange termijn van internationale factoren. De internationale kortetermijnramingen dragen bij aan de CPB-ramingen, waarbij aanpalend (kort) onderzoek hoort naar internationale factoren die van invloed zijn op die ramingen. De Nederlandse economie is zeer afhankelijk van het vrije verkeer van personen, goederen en diensten, en kapitaal in de EU (de vier vrijheden). Het CPB richt zich daarbij in ieder geval de komende jaren op de positie van Nederland in internationale waardeketens en de bijbehorende vraagstukken rond geo-economie, op Europese macro-financiële vraagstukken en gaat aan de slag met een verkenning op het gebied van migratievraagstukken.
Internationale analyse

Veranderende waardeketens en strategische autonomie

Globalisering houdt steeds meer internationale specialisering in, waarbij ieder land zich specialiseert op een bepaalde taak binnen het productieproces. Hierdoor worden waardeketens steeds langer en groeit de internationale handel. Handelskosten zijn essentieel voor bedrijven in de beslissing om over te gaan tot uit- en/of invoer. Wat het CPB nog niet goed weet, is hoe dit soort handelskosten de vorming van waardeketens beïnvloeden.  Daarnaast is er nog weinig zicht op welke rol Nederland speelt binnen deze waardeketens, welke taken Nederland uitvoert, en hoeveel toegevoegde waarde dit nu uiteindelijk oplevert. Internationale waardeketens zijn kwetsbaar voor schokken, zo bleek in het tweede kwartaal van 2020 als gevolg van de coronapandemie. Ook als gevolg van geopolitieke spanningen kunnen er handelsverstoringen optreden. Bij beleidsmakers is er een steeds groter gevoel van ongemak over de grote afhankelijkheid van waardeketens in bepaalde landen. Geopolitieke overwegingen spelen daarin een steeds grotere rol. Wat gebeurt er op de korte en middellange termijn in Nederlandse sectoren als grondstoffen of belangrijke inputs plotseling niet of nauwelijks meer verkrijgbaar zijn door handelsverstoringen? 

Financiële verwevenheid en kwetsbaarheid EMU

De Economische en Monetaire Unie (EMU) bestaat al enige tijd, maar kent nog veel onderdelen die niet afgerond zijn (zoals de Bankenunie) of waarover discussie bestaat over de precieze vormgeving (bijvoorbeeld risicodeling en de kapitaalmarktunie). De coronacrisis heeft de discussie omtrent private risicodeling springlevend gemaakt. Met name de grensoverschrijdende effecten die een symmetrische (iedereen werd door corona geraakt) en asymmetrische (het ene land wordt zwaarder geraakt dan het andere land) aanpak van de coronaschok heeft. De bestrijding van de coronacrisis is grotendeels landenspecifiek geweest, maar er is ook tot gezamenlijke schulduitgifte besloten. De recent toegenomen inflatie binnen de Economische en Monetaire Unie (EMU) laat opnieuw de kwetsbaarheid van de EMU zien. De oplopende inflatie leidt tot zorgen, niet in het minst of en zo ja hoe de EMU landen in staat zijn deze het hoofd te bieden. Maar er zijn ook kansen, bijvoorbeeld in de vorm van stimulering van de vraag en daarmee productie, alsook een daling van reële schulden. De vraag is in hoeverre deze buitenlandse prijsstijgingen leiden tot inflatie in Nederland.

Migratie

Migratie, in de vorm van zowel arbeidsmigratie als vluchtelingenstromen, is binnen de EU een belangrijk thema. Er liggen nog veel vragen op de plank, te denken valt aan: Wat zijn trends in migratiestromen binnen Europa? Wat is het effect van de kleinere welvaartsverschillen binnen Europa? Wat zijn trends in migratiestromen wereldwijd? Welke rol spelen klimaatvluchtelingen? Hoe verhouden regionalisering en globalisering van migratiestromen zich? Het CPB start voor dit relatief nieuwe onderwerp eerst met een verkenning, waaruit een onderzoeksagenda komt voor meer verdiepend onderzoek.

1 mei 2025

Economische effecten van importheffingen

Door de importheffingen die de regering-Trump op 2 april heeft aangekondigd dalen investeringen en de export, wat zorgt voor een lagere bbp-groei. Een lagere dollarkoers drukt de inflatie.

Opgestapelde containers promo
9 april 2025

Nederlandse bedrijven in productieketens

Er bestaat geen duidelijke relatie tussen de positie van een bedrijf in de productieketen en diens productiviteit. Wel worden bedrijven productiever naarmate ze meer activiteiten in het buitenland gaan doen.

Staalfabriek
23 januari 2025

Vrijhandelsovereenkomsten en Zuid-Amerikaanse stamppot

In de supermarkt realiseert CPB’er Benjamin Wache zich dat hij enkel Nederlandse producten op zijn lijstje heeft. Door vrije handel zijn landen gespecialiseerd in bepaalde goederen. Welke mogelijke invloed heeft het EU-Mercosur akkoord hierop?

Portretfoto Benjamin Wache
16 januari 2025

Leven in interessante tijden

‘Moge je leven in interessante tijden’, dit is een passende beschrijving van het tijdperk na de inauguratie van Donald Trump. Maar brengen die tijden zegeningen, tegenspoed – of allebei?

Portretfoto Gerdien Meijerink
28 november 2024

Effect van Amerikaanse invoertarieven

Voornamelijk de import en export van de Verenigde Staten zelf worden geraakt door de invoertarieven die de toekomstige Amerikaanse president Trump voor de verkiezingen heeft aangekondigd.

Erasmusbrug blok
1 november 2024

Nauwe band met VS maakt ons welvarend én kwetsbaar

Hoewel de directe economische gevolgen van de Amerikaanse verkiezingen waarschijnlijk beperkt zijn, onderstreept de huidige tijd wel de Europese kwetsbaarheid en het belang van een betere spreiding van risico’s, ook in onze relatie tot de VS.

Portretfoto Pieter Hasekamp
13 december 2016

Decemberraming 2016: economische vooruitzichten 2017

De economische groei zet door. Zowel dit jaar, als in 2017 neemt het bbp met 2,1% toe. De werkloosheid daalt volgend jaar naar 5,3% en de overheidsbegroting is in evenwicht. De koopkracht neemt toe met 0,7%. De internationale omgeving blijft echter onzeker.

20 september 2016

Macro Economische Verkenning (MEV) 2017

Het Centraal Planbureau (CPB) presenteert in de MEV 2017 analyses en prognoses voor de Nederlandse economie en de wereldeconomie in de jaren 2016 en 2017.

21 maart 2016

Centraal Economisch Plan (CEP) 2016

Mondiaal zet het gematigde economisch herstel door, met een groei van de wereldeconomie van 2,9% dit jaar en 3,2% volgend jaar.

25 april 2025

CPB Wereldhandelsmonitor februari 2025

Het wereldhandelsvolume bleef onveranderd ten opzichte van januari, volgend op een stijging van 0,7% in januari.

Wereldhandelsmonitor februari 2025
25 maart 2025

Wereldhandelsmonitor januari 2025

Het wereldhandelsvolume is in januari 1,1% toegenomen ten opzichte van december, volgend op een stijging van 0,8% in december.

Wereldhandelsmonitor januari 2025
25 februari 2025

Wereldhandelsmonitor december 2024

Het wereldhandelsvolume is in december 2024 met 1,1% toegenomen ten opzichte van november. Die maand kende een krimp van 0,1%. Dit blijkt uit de maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor.

Wereldhandelsmonitor december
24 december 2024

CPB Wereldhandelsmonitor oktober 2024

Het wereldhandelsvolume is in oktober 2024 ongewijzigd ten opzichte van september. Die maand kende een daling van 0,8%.

Wereldhandelsmonitor oktober
25 november 2024

CPB Wereldhandelsmonitor september 2024

Het wereldhandelsvolume is in september 0,9% afgenomen ten opzichte van augustus, volgend op een stijging van 1,7% in augustus (initiële schatting: 1,4%).

Wereldhandelsmonitor september
25 oktober 2024

CPB Wereldhandelsmonitor augustus 2024

Het wereldhandelsvolume is in augustus 2024 met 1,4% toegenomen ten opzichte van juli. Die maand kende een daling van 0,3%. Dit blijkt uit de maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor.

Wereldhandelsmonitor augustus

Contactpersonen