Aankondiging

Persuitnodiging persconferentie analyse verkiezingsprogramma's

Pieter Hasekamp (directeur Centraal Planbureau) en Marko Hekkert (directeur Planbureau voor de Leefomgeving) presenteren woensdag 8 november in Nieuwspoort de analyses van de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen aan de pers. De persconferentie start om 10.30 uur en wordt tevens live gestreamd via de website van Nieuwspoort. Journalisten die de persconferentie in de zaal willen bijwonen, dienen zich vooraf aan te melden.

Datum
8 november 2023
Tijd
10:30 - 12:00
Locatie
Nieuwspoort, Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag en via de livestream van Nieuwspoort

De doorrekening van het CPB biedt inzicht in de budgettaire keuzes en de effecten van verkiezingsprogramma’s op de Nederlandse economie. Daarbij zijn voor de komende kabinetsperiode de gevolgen in kaart gebracht voor onder andere werkloosheid, koopkracht en overheidsfinanciën. In deze editie van Keuzes in Kaart zijn ook de gevolgen voor de omvang van de armoede in Nederland doorgerekend.
 
Het PBL heeft geanalyseerd wat de leefomgevingseffecten zijn van verkiezingsprogramma’s. De analyse gaat in op de thema’s Mobiliteit & bereikbaarheid, Landbouw & natuur en Klimaat & energie. Het PBL richt zich met zijn Analyse Leefomgevingseffecten Verkiezingsprogramma deze keer meer op de langere termijn. Daarbij is ook aandacht voor de sociaal-economische effecten van voorstellen.

Programma 8 november

09.00 uur    Inloop
10.30 uur     Start persconferentie in Nieuwspoort.
10.35 uur     Presentatie Keuzes in Kaart, Pieter Hasekamp, directeur CPB.
10.50 uur     Presentatie Analyse Leefomgevingseffecten Verkiezingsprogramma’s, Marko Hekkert, directeur PBL. 
11.05 uur      Plenaire vragen.
11.30 uur      Mogelijkheid voor korte 1-op-1 interviews met Pieter Hasekamp en Marko Hekkert. 
12.00 uur     Einde bijeenkomst.

Persconferentie in de zaal bijwonen

Journalisten die de persconferentie in Nieuwspoort willen bijwonen, dienen zich uiterlijk maandag 6 november aan te melden bij de woordvoerder van het CPB (j.e.c.duin@cpb.nl) of bij de woordvoerder van het PBL (laura.westendorp@pbl.nl). Graag met vermelding van naam, medium en contactgegevens.

Verstrekking onder embargo

Voor journalisten zijn de publicaties van zowel het CPB als het PBL anderhalf uur voor aanvang van de persconferentie, dus vanaf 09.00 uur, onder embargo beschikbaar. Journalisten kunnen hiervoor ofwel naar Nieuwspoort komen of de documenten online downloaden. Het embargo verstrijkt diezelfde dag om 10.30 uur. Mocht u de publicaties onder embargo willen ontvangen, dan dient u in uw aanmeldingsmail aan te geven dat u akkoord gaat met de embargovoorwaarden: niets van de inhoud publiceren voor 8 november 10.30 uur en niet voor dat tijdstip voorleggen aan of bespreken met derden.

Contactpersonen