23 oktober 2013
Arbeidsmarkt leraren: aanpassingsmechanismen en aangrijpingspunten voor beleid
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, directie Leraren, heeft het CPB gevraagd een analyse te maken van de arbeidsmarkt leraren.

De achterliggende vraag is vierledig:
- Welke knelpunten voorzien recente ramingen? Welke verdiepingsslagen zijn nodig om als overheid op deze knelpunten te kunnen inspelen?
- Hoe werkt de arbeidsmarkt leraren? Wat kenmerkt vraag en aanbod en welke aanpassingsprocessen spelen een rol?
- Hoe heeft de arbeidsmarkt zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Welke aanpassingsprocessen zien wij terug en welke kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren zijn zinvol om deze processen te duiden?
- Welke mogelijkheden heeft de overheid om deze aanpassingsprocessen in goede banen te leiden om de kwantiteit van het lerarenkorps te ondersteunen en de kwaliteit van het Nederlandse onderwijssysteem te bewaken?
Deze CPB Notitie geeft in een viertal hoofdstukken antwoord op deze vragen.
Bijgaande CPB Notitie is tot stand gekomen in samenwerking tussen Debby Lanser, Frank van Erp, Koen Peters, Marc van der Steeg, Ted Reininga en Ib Waterreus.
Downloads
Engels, Pdf, 881.3 KB
Auteurs

Gerelateerd
Baten van R&D niet met een macro-economisch model te berekenenOnderwijsuitgaven het hoogst voor 12- tot en met 16-jarigenHistorisch perspectief op de Nederlandse economie CPB analyseerde in 2023 35 voorstellen voor het Nationaal GroeifondsCPB en SCP: kabinetsplan kinderopvang heeft weinig effect op arbeidsparticipatie maar vergroot kansenongelijkheid