12 juli 2007

De Chinese economie, bekeken vanuit Japan en Nederland

Dit memorandum analyseert de gevolgen van de snelle economische ontwikkeling in China voor Japan en Nederland. China is de belangrijkste leverancier geworden van invoergoederen voor Japan en de vier na belangrijkste voor Nederland.

Omdat tweederde van de Nederlandse invoer uit China opnieuw wordt uitgevoerd, heeft de opkomst van China de rol van Nederland als Europees distributiecentrum vergroot.

Net als bij de uitvoer is China nu een belangrijke markt voor Japan, maar niet voor Nederland. Dit komt overeen met de graviteitsmodellen voor buitenlandse handel. Hetzelfde geldt voor de verschillen in Directe Buitenlandse Investeringen: Japan is de grootste investeerder in China en Nederland een kleine. Door de opkomst van China is de koopkracht van Japanse en Nederlandse huishoudens gestegen, terwijl de effecten op de arbeidsmarkt en voor de inkomensverdeling relatief bescheiden zijn. Ondanks de verschillen tussen Japan en Nederland lijken de gevolgen van de toenemende rol van China voor het economische beleid erg op elkaar.

Dit is een Engelstalig document.

Auteurs

Wim Suyker

Lees meer over