Zoekresultaten

Er zijn 12 zoekresultaten.
17 december 2020

Data, methoden en literatuuroverzicht

De notitie “Ongelijkheid jonge kind” onderzoekt de ontwikkeling van ongelijkheid in vaardigheden vanaf jonge leeftijd in Nederland. Hierbij worden kinderen van verschillenden groepen met elkaar vergelijken, met name...

17 december 2020

Steekproefselectie en uitval in de cohortstudies Pre-COOL en COOL

De notitie “Ongelijkheid van het jonge kind” documenteert en bespreekt verschillen in vaardigheden tussen kinderen uit verschillende (socio-economische) groepen in Nederland. De empirische resultaten zijn gebaseerd...

23 maart 2020

Arbeidsbeperkte met een baan doet minder beroep op zorg

Als iemand met een arbeidsbeperking een baan krijgt, heeft dat niet alleen voordelen voor de persoon zelf, maar ook voor de samenleving. Mensen met een arbeidsbeperking doen minder vaak een beroep op geestelijke...

12 september 2019

Arbeidsparticipatie, gewerkte uren en economische zelfstandigheid van vrouwen

Het gemiddelde inkomen van vrouwen daalt sterk na de geboorte van het eerste kind. Het inkomen van mannen blijft praktisch op peil.

Arbpart
1 juli 2019

Het effect van demografische ontwikkelingen en groei op de optimale AOW-leeftijd

Dit paper ontwikkelt een gestileerd model dat laat zien hoe de optimale stijging van de AOW-leeftijd in Nederland afhangt van langetermijntrends als een stijging van de gezonde levensverwachting, vergrijzing en de...

No title
17 november 2016

Flexibiliteit op de arbeidsmarkt

Vier van de tien werkenden in Nederland hebben geen vast contract. Zowel het aandeel flexibele dienstverbanden als het aandeel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) ligt hoger dan in het buitenland. De groei van flexibele arbeid is bovendien sterker dan in andere Europese landen.

17 november 2016

De ontwikkeling van flexibele arbeid: Een sectoraal perspectief

Sectoren verschillen substantieel in het gebruik van flexibele arbeid en zzp’ers. Het totaal aan flexibele arbeid is het afgelopen decennium in alle sectoren toegenomen.

17 november 2016

Uitdagingen en beleidsrichtingen voor de Nederlandse welvaartsstaat

De Nederlandse arbeidsmarkt verandert door technologische vooruitgang, globalisering, migratie en een hoger opgeleide en vergrijzende beroepsbevolking. Daarnaast verblijft een groeiende groep werkenden in de flexibele schil en die heeft daardoor weinig tot geen toegang tot de verworvenheden van de welvaartsstaat.

17 november 2016

Flexibele arbeid in een internationaal perspectief: Een empirische analyse en een aantal casussen

In een aantal landen is het aandeel flexibele arbeidsrelaties relatief hoog en in andere landen neemt het aandeel toe. De Nederlandse situatie is uitzonderlijk omdat het aandeel tijdelijke arbeidscontracten én het aandeel zzp’ers harder groeien dan in veel andere Europese landen.

17 november 2016

De flexibele schil van de Nederlandse arbeidsmarkt: een analyse op basis van microdata

Het aandeel werkenden dat deel uitmaakt van de flexibele schil (werknemers op een flexibel arbeidscontract en zzp’ers) is het laatste decennium sterk toegenomen, van 23% in 2003 tot 35% in 2015. Ook het aantal bedrijven dat gebruik maakt van de flexibele schil is toegenomen.