Policy seminar

Policy seminar: Massaontslag en de effecten van outplacement en ontslagvergoeding

Donderdag 7 november geeft Wiljan van den Berge een presentatie tijdens een CPB Policy Seminar met de titel "Massaontslag en de effecten van outplacement en ontslagvergoeding".

Datum
7 november 2013
Tijd
00:00
Locatie
CPB-kantoor, Van Stolkweg 14, Den Haag

Tijdstip: 13.00-14.00 uur
Locatie: CPB-kantoor, Van Stolkweg 14, Den Haag

Presentatie: Wiljan van den Berge

Discussiant: TBA (CPB)

Voertaal: Nederlands

Aanmelden: U kunt zich aanmelden voor dit seminar door een e-mail te sturen naar polinars@cpb.nl.

Samenvatting onderwerp:
Ik gebruik een dataset met sociale plannen van Nederlandse bedrijven opgesteld in het kader van massaontslag waar in totaal 8.751 ontslagen werknemers bij betrokken waren. Hiermee schat ik de effecten van outplacement en ontslagvergoeding op de kans van een ontslagen werknemer om direct na ontslag een baan te vinden, de werkloosheidsduur indien de werknemer een periode van werkloosheid doormaakt en de kwaliteit van de nieuwe baan. Ik vind zowel voor outplacement als een ontslagvergoeding geen gemiddeld hogere kans om direct een baan te vinden. Daarnaast leidt outplacement ook niet tot een gemiddeld kortere werkloosheidsduur voor mensen die een periode van werkloosheid ondervinden. Echter, voor ouderen vind ik wel consequent positieve effecten van outplacement. Daarnaast vind ik (i) dat een ontslagvergoeding geassocieerd is met een gemiddeld iets kortere werkloosheidsduur, wat duidt op selectie effecten, en (ii) een positief effect van outplacement op het loon van jongeren, wat duidt op heterogene effecten van outplacement. 

Policy seminars:
Het CPB organiseert met regelmaat Policy seminars voor beleidsmakers, wetenschappers en belanghebbenden. Deze policy seminars zijn bedoeld als een discussiepodium en de nadruk van de gepresenteerde analyses ligt altijd op de implicaties voor beleid. Deze policy seminars worden gehouden op donderdagen van 13.00 - 14.00 uur. Als u dat wilt, kunt u per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuwe Policy seminars. Lees hier hoe u zich kunt aan- en afmelden voor deze alerteringsservice (CPB Agenda).

Seminars
Het CPB organiseert ook seminars voor wetenschappers. Tijdens deze seminars, die vrijwel altijd op een dinsdagmiddag worden gehouden van 13.00 - 14.00 uur, worden academic papers gepresenteerd en besproken. Als u dat wilt, kunt u per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuwe seminars. Lees hier hoe u zich kunt aan- en afmelden voor deze alerteringsservice (CPB Agenda).

Contactpersonen

Wouter Vermeulen