25 januari 2019

CPB Wereldhandelsmonitor (inclusief verslagmaand november 2018)

Het wereldhandelsvolume is in november 1,6% gedaald ten opzichte van oktober, volgend op een stijging van 1,2% in oktober (initiële schatting 1,1%). Data voor het invoer/uitvoervolume voor de VS in November ontbreekt vanwege de shutdown in de VS. De 0,0% invoer/uitvoervolume groei voor de VS is een technische aanname.

Wereldwijde ontwikkelingen in internationale handel en industriële productie, november 2018:

  • Het wereldhandelsvolume is in november 1,6% afgenomen ten opzichte van oktober, volgend op een stijging van 1,2% in oktober (initiële schatting 1,1%). 
  • Het momentum van de wereldhandel was in november 0,0% (niet-geannualiseerd; momentum oktober: 0,9%, initiële schatting 0,7%).
  • De wereldwijde industriële productie is in november 0,2% afgenomen ten opzichte van oktober (ontwikkeling oktober: 0,5%, initiële schatting: 0,2%). 
  • Het momentum van de wereldwijde industriële productie was in november 0,4% (niet-geannualiseerd; momentum oktober: 0,6%, gelijk aan initiële schatting).

De maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor is een instrument waarmee het CPB de ontwikkeling van de wereldhandel volgt. Neem voor vragen contact op met wtm@cpb.nl.
Lees ook het bijbehorende CPB Achtergronddocument 'The CPB World Trade Monitor: technical description'.
In september 2016 (beginnende met de monitor voor juli 2016) is het basisjaar van de WTM verlegd van 2005 naar 2010. Toelichting van de procedure en de uitkomsten is te vinden in de hiernaast te downloaden bijlage (CPB Memo 'Change of base year WTM').

De verwachting is dat op 25 februari 2019 om 15:00 uur de eerstvolgende maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor wordt gepubliceerd.

Nieuwe updates

Als u dat wilt, kunnen we u een e-mail sturen zodra een nieuwe update van de CPB Wereldhandelsmonitor verschijnt. Als u zich wilt aanmelden voor de alerteringsservice, meld u dan aan op de aanmeldingspagina voor "CPB Cijfers".

Contactpersonen

Lees meer over