25 juli 2019

CPB Wereldhandelsmonitor mei 2019

Het wereldhandelsvolume is in mei 0,3% toegenomen ten opzichte van april, volgend op een daling van 0,6% in april (initiële schatting: -0,7%). Dit blijkt uit de CPB Wereldhandelsmonitor.
Schermafbeelding van de wereldhandelsmonitor mei 2019

Wereldwijde ontwikkelingen in internationale handel en industriële productie, mei 2019:

  • Het wereldhandelsvolume is in mei 0,3% toegenomen ten opzichte van april, volgend op een daling van 0,6% in april (initiële schatting: -0,7%).
  • Het momentum van de wereldhandel was in mei 0,0% (niet-geannualiseerd; momentum april: -0,3%, initiële schatting: -0,2%)
  • De wereldwijde industriële productie is in mei 0,2% toegenomen ten opzichte van april (ontwikkeling april: 0,6%, initiële schatting: -0,8%).
  • Het momentum van de wereldwijde industriële productie was in mei 0,7% (niet-geannualiseerd; momentum april: 0,4%, initiële schatting: 0,3%).
  • Vanaf deze publicatie bevat de database afzonderlijke handel- en industriële productiereeksen voor China. De regio ‘Opkomend Azië’ is nog steeds inclusief China.

De maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor is een instrument waarmee het CPB de ontwikkeling van de wereldhandel volgt. Neem voor vragen contact op met wtm@cpb.nl.

Lees ook het bijbehorende CPB Achtergronddocument 'The CPB World Trade Monitor: technical description'.

In september 2016 (beginnende met de monitor voor juli 2016) is het basisjaar van de WTM verlegd van 2005 naar 2010. Toelichting van de procedure en de uitkomsten is te vinden in hiernaast te downloaden bijlage (CPB Memo 'Change of base year WTM').

De verwachting is dat op vrijdag 23 augustus 2019 om 15:00 uur de eerstvolgende maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor wordt gepubliceerd.

Als u dat wilt, kunnen we u een e-mail sturen zodra een nieuwe update van de CPB Wereldhandelsmonitor verschijnt. Als u zich wilt aanmelden voor de alerteringsservice, meld u dan aan op de aanmeldingspagina voor "CPB Cijfers".

De Wereldhandelsmonitor wordt mede gefinancierd door DG ECFIN (directoraat-generaal Economische en financiële zaken van de Europese Commissie).

Contactpersonen

Lees meer over