23 juli 2021

CPB Wereldhandelsmonitor mei 2021

Het wereldhandelsvolume is in mei 0,3% lager dan in april. De invoer nam toe in de eurozone (+1,3%), andere geavanceerde economieën (+2,2%) en Latijns-Amerika (+1,2%); maar kromp in Japan (-3,1%), overig ontwikkeld Azië (-2,6%) en opkomend Azië exclusief China (-6,0%). De invoer was min of meer stabiel in China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De uitvoer nam toe in het Verenigd Koninkrijk (+7,8%), de eurozone (+1,9%) en Azië, exclusief Japan (1,6%); maar kromp in China (-3,7%), overig opkomend Azië (-7,1%) en de Verenigde Staten (-1,9%). Het momentum van de wereldhandel staat op 3,1%. De industriële productie daalde maand-op-maand met 1,1%, voornamelijk aangejaagd door Japan (-6,5%), China (-1,6%) en andere opkomende economieën (-4,0%), terwijl het momentum 0,3% is.

Wereldwijde ontwikkelingen in internationale handel en industriële productie, mei 2021:

  • Het wereldhandelsvolume is in mei 0,3% afgenomen ten opzichte van april, volgend op een daling van 0,1% in april (initiële schatting: 0,5%).
  • Het momentum van de wereldhandel was in mei 3,1% (niet-geannualiseerd; momentum april: 3,1% gelijk aan initiële schatting).
  • De wereldwijde industriële productie is in mei 1,1% afgenomen ten opzichte van april (ontwikkeling april: 0,0%, initiële schatting: 0,2%).
  • Het momentum van de wereldwijde industriële productie was in mei 0,3% (niet-geannualiseerd; momentum april: 1,6%, initiële schatting: 1,8%).

De verwachting is dat op woensdag 25 augustus 2021 om 12:00 uur de eerstvolgende maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor wordt gepubliceerd.

De maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor is een instrument waarmee het CPB de ontwikkeling van de wereldhandel volgt en wordt gepubliceerd in opdracht van de Europese Commissie. Het duurt twee maanden voordat de cijfers beschikbaar zijn. Neem voor vragen contact op met wtm@cpb.nl.

Lees ook het bijbehorende CPB Achtergronddocument 'The CPB World Trade Monitor: technical description (update 2020)'. In september 2016 (beginnende met de monitor voor juli 2016) is het basisjaar van de WTM verlegd van 2005 naar 2010. Toelichting van de procedure en de uitkomsten is te vinden in de te downloaden bijlage (CPB Memo 'Change of base year WTM').

Als u dat wilt, kunnen we u een e-mail sturen zodra een nieuwe update van de CPB Wereldhandelsmonitor verschijnt. Als u zich wilt aanmelden voor de alerteringsservice, meld u dan aan op de aanmeldingspagina voor "CPB Cijfers".

De Wereldhandelsmonitor wordt mede gefinancierd door DG ECFIN (directoraat-generaal Economische en financiële zaken van de Europese Commissie).

Lees meer over