25 november 2020

Herstel wereldhandel vertraagd in september

In september 2020 is de wereldhandel opnieuw gegroeid met 2,1%, vergeleken met augustus 2020. Dit is weer minder dan de groei in augustus en juli. Toen nam de wereldhandel met respectievelijk 2,4% en 5,0% toe. In totaal zit de wereldhandel nu nog bijna 2% onder het pre-coronaniveau.
No title

Opvallend is het herstel van invoer in opkomende economieën met +6,1%, met name de invoer in China en Latijns Amerika groeit hard met respectievelijk 6,7% en 11,1%. Voor de geavanceerde economieën stijgt de invoer slechts met 1,3%. Bij de uitvoer zien wij het tegenovergestelde. De mondiale groei van uitvoer van 1,5% komt grotendeels door de geavanceerde economieën, met name Japan, waar de uitvoer met 5,3% stijgt. De opkomende economieën voeren slechts 0,3% meer uit. Opvallend is dat China 3,8% minder uitvoert vergeleken met augustus.

De wereldwijde industriële productie is in september weer licht aangetrokken met 0,9% ten opzichte van augustus. In een aantal regio’s is er een daling te zien, waaronder in de eurozone en de Verenigde Staten, waar de industriële productie licht is gedaald met respectievelijk 0,2% en 0,4%.
   
De maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor wordt gepubliceerd in opdracht van de Europese Commissie. Het duurt twee maanden voordat de cijfers beschikbaar zijn. 

Bekijk de CPB Wereldhandelsmonitor.

Contactpersonen

Lees meer over