Aankondiging

Migratiedebat bij het CPB

Migratie is een van de grote vraagstukken van deze tijd. Een complex vraagstuk met veel facetten. Waarom migreren mensen en waarom naar Nederland? Wat zijn de economische effecten van migratie en hoe slaan die neer in de samenleving? En hoeveel bevolkingsgroei kan de Nederlandse samenleving aan? Binnen het CPB verkennen we dergelijke vraagstukken momenteel met het oog op onze toekomstige onderzoeksagenda en onze nieuwe langetermijnverkenning. Op woensdag 9 november organiseren we daarom op het CPB een debat over de toekomst van migratie. De keynote speakers bij dit debat zijn drie Nederlandse experts op het vlak van migratie: Hein de Haas, Monique Kremer en Rits de Boer. Doel van de bijeenkomst is het ophalen van (externe) input voor de onderzoeksagenda en de langetermijnverkenning.

Datum
9 november 2022
Tijd
14:00 - 16:00
Locatie
CPB, Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag - en online (Webex).

De drie keynote speakers:

  1. Prof. Hein de Haas (www.heindehaas.org) is hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en hoogleraar migration and development aan de Universiteit Maastricht. Hij is een van de meest prominente migratie-experts in Nederland, medeoprichter van het International Migration Institute (IMI) aan de Universiteit van Oxford en onder meer hoofdauteur van het standaardwerk “The Age of Migration: International Population Movements in the Modern World”. 
  2. Prof. Monique Kremer (www.moniquekremer.nl) is bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Adviesraad Migratie. Zij is in die laatste functie een van de belangrijkste adviseurs van de regering op het gebied van de toekomst van het migratiebeleid. 
  3. Rits de Boer is Inspecteur-Generaal van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Vanuit die functie ziet hij de praktische gevolgen van arbeidsmigratie voor zowel migrant als samenleving en in het recente jaarverslag van de arbeidsinspectie nam hij stelling tegen de uitwassen van arbeidsmigratie.

De bijeenkomst wordt geopend door CPB-directeur Pieter Hasekamp. De drie sprekers zullen eerst in elk ongeveer 10 minuten hun visie op de toekomst van migratie geven. Vervolgens zullen zij met elkaar en met de zaal in debat gaan over zowel de drijfveren, de effecten als de aantallen.
 
U bent allen van harte welkom om er bij te zijn, woensdag 9 november van 14.00-16.00 uur bij het CPB (Centraal Planbureau, Bezuidenhoutseweg 30, 2594 AV Den Haag) of elektronisch (Webex-link volgt in de agenda-uitnodiging). De bijeenkomst zelf zal ongeveer twee uur duren en afgesloten worden met een netwerkborrel, die om 16.00 uur begint.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via een e-mail aan het secretariaat van het CPB, secrpool@cpb.nl. Laat daarin weten of u de bijeenkomst in de zaal wilt bijwonen of via de livestream wilt volgen. 
Als u de bijeenkomst live wilt bijwonen, kunt u zich aanmelden bij de receptie op de Bezuidenhoutseweg 30 vanaf 13.30 uur. Daarbij is een geldig legitimatiebewijs verplicht.

Journalisten/Media

Journalisten / media die geïnteresseerd zijn in de bijeenkomst, dienen zich aan te melden via de woordvoerder van het CPB (j.e.c.duin@cpb.nl; 06-15698340).

Mocht u na inschrijving verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven ons secretariaat?