Risicorapportage Financiële markten 2023

Financiële Risicorapportage

Nederlandse financiële stelsel kan schokken opvangen in tijden van economische onzekerheid.

Lees verder →
Portretfoto van CPB-onderdirecteur Jeroen Hinloopen

Prijsafspraken: duurzaam of gewoon duur

De prijs als onzichtbare hand is de basis voor een efficiënte verdeling van schaarse middelen, inclusief tijd. Maar deze efficiëntie ontstaat alleen als prijzen daadwerkelijk de onderliggende schaarste weergeven, zowel van onze voorkeuren, de vraag, als van onze productiemogelijkheden, het aanbod. En daar schort het nog wel eens aan.

portretfoto van Jonneke Bolhaar

Jonneke Bolhaar aangesteld als hoogleraar

Jonneke Bolhaar wordt per 1 juli 2023 aangesteld als parttime (0,2 fte) hoogleraar Economic Policy, Human Capital and Labour aan Erasmus School of Economics. Zij combineert deze functie met haar huidige werk als sectorhoofd Kennis en Innovatie.

Portretfoto van Stefan Thewissen

Royale aandacht voor brede welvaart

Stefan Thewissen, als één van de drie programmaleiders 'Brede welvaart' van de planbureaus CPB, SCP en PBL, moest aan het boek 'De drie musketiers' denken, toen hij afgelopen week het gezamenlijke werkprogramma aan de koning en minister Kaag mocht toelichten.

Wereldhandel maart 2023

Wereldhandelsmonitor

Het wereldhandelsvolume is in maart 2023 met 1,5% toegenomen ten opzichte van februari, volgend op een daling van 0,8% in februari vergeleken met januari. Het wereldhandelsvolume kromp in het eerste kwartaal van 2023 met 0,9%, volgend op een daling van 2,0% in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Het Europaplein in Maastricht, een foto van Rob Poelenjee

Huizenkoper weegt gezonde leefomgeving beperkt mee in bod

Woningzoekers houden deels rekening met geluidsoverlast en luchtvervuiling bij de aankoop van een huis, blijkt uit de overzichtsstudie ‘Leefbaarheidseffecten van integrale infrastructuurprojecten: inzichten uit onderzoek’.

Simulatie energieprijzen en bedrijfswinsten

Hoge energiekosten weinig vat op bedrijfswinsten

Bedrijven hebben hogere kosten voor gas en elektriciteit opgevangen met energiebesparing en prijsverhogingen voor klanten. De hogere energieprijzen zullen naar verwachting niet tot veel extra verlieslatende bedrijven leiden.