Policy seminar

Policy seminar: De CCP als spil in het financieel systeem

Donderdag 25 april 2019 geeft Menno Broos (DNB) een presentatie getiteld: "De CCP als spil in het financieel systeem"

Datum
25 april 2019
Tijd
13:00 - 14:00
Locatie
CPB-kantoor, Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag (Vergaderzaal 3 - Braamzaal)
Presentatie
Menno Broos (DNB)
Discussant
Fien van Solinge (CPB)
Voertaal
Nederlands

Ter bevordering van de financiële stabiliteit worden effecten en derivatentransacties steeds vaker centraal afgewikkeld. Een centrale tegenpartij (CCP) plaatst zich tussen koper en verkoper en neemt hun verplichtingen over om de tegenpartijrisico’s voor deze partijen te verminderen. De CCP vraagt hiervoor zekerheden in de vorm van onderpand.

 

CCP’s nemen een steeds belangrijkere positie in als spil in het financieel systeem. Meer dan de helft van alle derivaten die wereldwijd worden verhandeld wordt centraal gecleard, mede vanwege de oproep van de G-20 om meer gebruik te maken van CCP’s. Maar daardoor zorgen de CCP’s zelf voor concentratierisico’s, het zijn instellingen die too big to fail zijn op wereldschaal.

Ook Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars wikkelen steeds vaker hun transacties af bij een CCP. In de meeste gevallen gebeurt dat bij buitenlandse CCP’s zoals LCH, ICE Clear Europe en Eurex. EMIR regelt het toezichtkader voor CCP’s in Europa, waar mede vanwege Brexit belangrijke verschuivingen plaatsvingen.

 

https://www.dnb.nl/binaries/Brochure_CCP_tcm46-378757.pdf

Contactpersonen