11 december 2014

Decemberraming 2014: economische vooruitzichten 2015

De economische groei trekt volgend jaar aan tot 1½% bbp (bruto binnenlands product). Hoewel het herstel broos blijft, groeit vooral de consumptie harder dan dit jaar. De werkgelegenheid neemt toe, de werkloosheid daalt naar 6½%. De inflatie blijft laag, in lijn met de Europese prijsontwikkeling. De kans op langdurige deflatie is gering.

Lees ook het bijbehorende persbericht of ga direct naar de cijfers van deze kortetermijnraming, waar ook alle reguliere bijlagen te downloaden zijn.

Het voorzichtige herstel houdt in 2014 stand. De uitvoer is in belangrijke mate bepalend voor dit herstel. De energieprijzen dalen sterk en de euro kent een sterke depreciatie. Beide ontwikkelingen zijn gunstig voor de Nederlandse economie. De arbeidsmarkt herstelt licht; medio 2014 heeft de werkloosheid gepiekt. De inflatie is laag, mede door de lage olieprijzen. Het EMU-tekort komt in 2014 uit op 2,8%, rekening houdend met de EU-naheffing over het jaar 2014 van 0,2%.

In 2015 trekt de groei verder aan tot 1½%, met opnieuw een belangrijk aandeel van de uitvoer. Voor het eerst sinds jaren groeit ook de consumptie, met 1¼%, mede door een gunstige koopkrachtontwikkeling. De werkgelegenheid neemt toe en de werkloosheid daalt licht naar 6½%. De inflatie blijft laag, in lijn met de Europese prijsontwikkeling. De kans op langdurige deflatie is gering. Het EMU-saldo verbetert in 2015 naar -1,8%.

Contactpersonen

Edwin van de Haar Lees verder
Foto Debby Lanser
Debby Lanser +31 6 29419089 Lees verder

Lees meer over