19 januari 2011

Verbetert het resultaat van ondernemingen door het vervangen van managers?

Dit onderzoek gaat in op de vraag in hoeverre het vervangen van managers het resultaat van ondernemingen verbetert. Het is moeilijk om dit effect direct te meten voor bedrijven. Daarom wordt gekeken naar het effect van het ontslag van trainers op de prestaties van voetbalclubs uit de Eredivisie in Nederland in de periode 1986-2004.
No title

Het voordeel van de gegevens van voetbalclubs is dat zowel de kenmerken van de trainer en zijn gedrag en beslissingen direct waarneembaar zijn. Ook zijn de resultaten van het bedrijf wekelijks bij te houden door te kijken naar de uitslagen van gespeelde wedstrijden. Uit verschillende analyses die op de data zijn uitgevoerd, blijkt er geen significante verbetering in de resultaten op te treden wanneer trainers worden ontslagen en vervangen. Er komt ook naar voren dat verschillen in waarneembare kwaliteitskenmerken geen rol spelen om ontslag te voorspellen. Dit artikel eindigt met een vergelijking van de resultaten met eerdere resultaten voor het bedrijfsleven.

Een sterk verkorte en vroege versie van dit onderzoek is verschenen onder de titel ‘Het gelijk van Co Adriaanse’ in Economisch Statistische Berichten, vol. 91, no. 4479, pp. 64-66, 2006.
 

Auteurs

Bas ter Weel

Lees meer over