Publicaties


31 oktober 2024

Kansen en kwetsbaarheden: economische verwevenheid met de VS

Nederland is op veel terreinen nauw verweven met de Verenigde Staten. Op financieel en technologisch gebied, maar ook door handel en defensie.

Skyline New York
15 februari 2024

Recente inzichten over belastingmultipliers

Veranderingen in de hoogte van belastingen hebben niet altijd hetzelfde effect op de economie, maar zijn afhankelijk van de stand van de conjunctuur.

Euro's
31 mei 2023

Risicorapportage Financiële markten 2023

Nederlandse financiële stelsel kan schokken opvangen in tijden van economische onzekerheid.

Risicorapportage Financiële markten 2023
9 maart 2023

Energieprijzen, de verdeling van inkomen en het effect van loonindexatie

Hoe beïnvloeden stijgende energieprijzen de reële economie en de inkomensverdeling? Maakt het hiervoor uit of huishoudens inkomen uit arbeid of kapitaal ontvangen? Wat zijn de verdelingseffecten en macro-economische...

23 februari 2023

Nieuwe inzichten over multipliers overheidsbestedingen

Kan de overheid de conjunctuur stabiliseren? Dat is een belangrijke vraag voor macro-economen. Het effect van overheidsbestedingen op de economie wordt gemeten via de zogeheten multiplier: de procentuele verandering in het bbp na een verandering in de overheidsbestedingen.

Begroting
30 juni 2022

Inflatiescenario’s

De inflatie is op dit moment heel hoog, maar daalt naar verwachting in 2023. De Europese Centrale Bank (ECB) kan er door geloofwaardig beleid voor zorgen dat de inflatieverwachtingen voor de middellange termijn in de eurozone stabiel rond de 2% zijn. Daarbij is er ruimte voor loonstijgingen in Nederland.

Een dame in de supermarkt
28 juni 2022

Heeft de contracyclische kapitaalbuffer een effect op de kredietverlening?

Eén van de beleidsinstrumenten waarmee nationale toezichthouders banken kunnen verplichten om buffers aan te houden is de contracyclische kapitaalbuffer (CCyB). In theorie zou het verhogen van de CCyB kunnen leiden tot...