27 maart 2019
Stappenplan overheid bij de ontwikkeling van normen
Het is soms onduidelijk welke rol de overheid heeft in de ontwikkeling van compatibiliteitsnormen. Toch is ons moderne leven in grote mate afhankelijk van normen: afspraken die we als vanzelfsprekend beschouwen. Zodat bijvoorbeeld een stekker in het stopcontact past en een smartphone verbinding kan maken met alles wat met bluetooth is uitgerust. Aan deze successen ging een normalisatieproces vooraf. Deze notitie biedt een handleiding voor de rol van de overheid in het ontwikkelingsproces van compatibiliteitsnormen.
Bij een nieuwe technologie moet de overheid zich eerst afvragen of er grote publieke belangen spelen bij het grootschalig gebruik van die technologie. Als dat niet zo is, dan kan de overheid het normalisatieproces aan de markt overlaten. Als er wel publieke belangen spelen, zoals bij de zelfrijdende auto, dan is een stappenplan relevant. Dit stappenplan werken we in de notitie verder uit. Daarbij is de rol van de overheid van twee factoren afhankelijk: de conversiekosten die de markt moet maken als de technologische norm alsnog verandert (technologische lock in) en de snelheid waarmee technologische ontwikkelingen elkaar opvolgen.
Downloads
Pdf, 384.2 KB
Auteurs
Joost Veenstra
Recente publicaties
Misverstanden plagen aanpak van productiviteit Effect van Amerikaanse invoertarieven op de Nederlandse en Europese economieCPB onderzoekt effect subsidie voor ondersteuning taal en rekenen in het onderwijs Haalbaarheidsstudie evaluatie van de subsidieregeling verbetering basisvaardighedenDe sleutel tot meer woongenot