23 oktober 2020

CPB Wereldhandelsmonitor augustus 2020

In augustus 2020 is de wereldhandel opnieuw gegroeid met 2,5%, vergeleken met juli 2020. Dit is wel minder dan de groei in juli. Toen nam de wereldhandel met 5,0% toe ten opzichte van de maand juni. In totaal zit de wereldhandel nu nog 3% à 4% onder het pre-coronaniveau. Europa laat een sterke uitvoergroei zien van 4%. Ook de Japanse uitvoer groeit flink met 6,6%, terwijl invoer blijft dalen (-2.1%.). De uitvoergroei van de Verenigde Staten en China liggen rond het gemiddelde, met respectievelijk 2,5% en 2,3%. De invoergroei van beide landen toont een zelfde beeld, met respectievelijk 2,3% en 3,4%.

Lees het volledige persbericht.

Wereldwijde ontwikkelingen in internationale handel en industriële productie, augustus 2020:

  • Het  wereldhandelsvolume is in augustus 2,5% toegenomen ten opzichte van juli, volgend op een stijging van 5,0% in juli (initiële schatting: 4,8%).
  • Het momentum van de wereldhandel was in augustus 6,8% (niet-geannualiseerd; momentum juli: -3,9% initiële schatting: -4,0%).
  • De wereldwijde industriële productie is in augustus 1,0% toegenomen ten opzichte van juli (ontwikkeling juli: 3,3%, initiële schatting: 3,1%).
  • Het momentum van de wereldwijde industriële productie was in augustus 4,6% (niet-geannualiseerd; momentum juli: -1,1%, initiële schatting: -1,2%).

Let opVanaf deze publicatie is de regio ‘Asia excl China’ opgedeeld in twee afzonderlijke regio’s, te weten: ‘’Advanced Asia excl Japan’’, bestaand uit Hong Kong, Korea, Singapore, Taiwan, and ‘’Emerging Asia excl China’’.

De verwachting is dat op woensdag 25 november 2020 om 12:00 uur de eerstvolgende maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor wordt gepubliceerd.

De maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor is een instrument waarmee het CPB de ontwikkeling van de wereldhandel volgt en wordt gepubliceerd in opdracht van de Europese Commissie. Het duurt twee maanden voordat de cijfers beschikbaar zijn. Neem voor vragen contact op met wtm@cpb.nl.

Lees ook het bijbehorende CPB Achtergronddocument 'The CPB World Trade Monitor: technical description (update 2020)'. In september 2016 (beginnende met de monitor voor juli 2016) is het basisjaar van de WTM verlegd van 2005 naar 2010. Toelichting van de procedure en de uitkomsten is te vinden in de te downloaden bijlage (CPB Memo 'Change of base year WTM').

Als u dat wilt, kunnen we u een e-mail sturen zodra een nieuwe update van de CPB Wereldhandelsmonitor verschijnt. Als u zich wilt aanmelden voor de alerteringsservice, meld u dan aan op de aanmeldingspagina voor "CPB Cijfers".

De Wereldhandelsmonitor wordt mede gefinancierd door DG ECFIN (directoraat-generaal Economische en financiële zaken van de Europese Commissie).