24 december 2020

Herstel wereldhandel zet in oktober door

In oktober 2020 is de handel wereldwijd opnieuw gegroeid met 0.7% ten opzichte van september 2020. Door aanhoudende groei van de wereldhandel sinds juni is de handelsgroei nog zo’n 0,7% onder het niveau van eind 2019. De groei in oktober is wel een stuk lager dan in september, toen de wereldhandel nog met 2,7% toe nam. Dit blijkt uit de zojuist gepubliceerde Wereldhandelsmonitor van het Centraal Planbureau (CPB). De maanden november en december, waarin de verspreiding van corona wereldwijd snel ging, kunnen nog een negatieve invloed hebben op de wereldhandel, maar over deze periode hebben wij nu nog geen gegevens beschikbaar.
primary image 740x420

Na een sterk herstel van de groei van de invoer in september, importeerden de geavanceerde en opkomende Aziatische landen en China in oktober minder (respectievelijk -2,8%, -1,9% en -1,5%). Ook exporteerden deze Aziatische landen minder (respectievelijk -4,5% en -1,9%). Japan en China lieten echter wel een stevige uitvoergroei zien van respectievelijk 4,5% en 4,8%. Met name China profiteert nog steeds van de toegenomen vraag naar persoonlijke beschermingsmiddelen en elektronica (voor thuiswerken).
 
De eurozone en de Verenigde Staten laten beiden een groei zien in zowel invoer (1% en 2,4% resp) als uitvoer (1,7% en 2,7% resp). 
Ook de wereldwijde industriële productie is in oktober verder toegenomen met 0,7% vergeleken met september. Hieraan dragen alle regio’s bij, behalve ontwikkeld Azië (excl China) en Oost-Europa.

De maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor wordt gepubliceerd in opdracht van de Europese Commissie. Het duurt twee maanden voordat de cijfers beschikbaar zijn. 

Bekijk de CPB Wereldhandelsmonitor.

Contactpersonen

Lees meer over