24 juli 2020

In mei opnieuw daling wereldhandel, maar ook tekenen van herstel in de eurozone

De wereldhandel is in mei met 1,1% gedaald t.o.v. april. Daarmee is de daling in 2020 t/m mei 17%. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde wereldhandelsmonitor van het Centraal Planbureau. De coronapandemie heeft hier een grote rol in gespeeld. In de hele wereld zijn zowel productie als consumptie gedaald door verschillende maatregelen die getroffen zijn om verspreiding van het virus te beperken. Dit raakt de internationale handel hard.
primary image 740x420

Een positieve ontwikkeling is dat in de eurozone de handel weer lijkt op te veren, de invoer stijgt met 6,5% en de uitvoer met 10,2% (ten opzichte van het lage handelsniveau in april). Deze positieve ontwikkeling komt doordat in veel eurozone landen in april en mei de maatregelen zijn versoepeld. In andere grote economieën zoals de VS, China en Japan is er nog steeds sprake van een daling van in- en uitvoer of een kleine stijging (zo is de uitvoer in China met 0,9% gestegen in mei). 
 
De daling van de mondiale industriële productie lijkt gestopt te zijn, met een licht stijging in mei (+0.8%). Ook hier is het meest opvallend het herstel in de eurozone (+13%), waarmee een stukje van de terugval in maart en april wordt goedgemaakt. 

Bekijk de CPB Wereldhandelsmonitor.

Contactpersonen

Lees meer over