28 april 2020

Kaders voor code: beleid voor veilige digitale middelen

Aanvullend beleid nodig voor betrouwbaarheid digitale producten

Persbericht
Verplichte testfases of veiligheidsstandaarden voor digitale producten zijn nodig om te voorkomen dat slecht beveiligde of gevaarlijke digitale producten tot grote maatschappelijke schade leiden. Digitale producten zijn producten die software bevatten, zoals computers, elektronische apparatuur en steeds vaker ook traditionele producten, zoals auto’s vliegtuigen of thermostaten. In de Policy Brief ‘Kaders voor code’ gaat het Centraal Planbureau (CPB) in op de vraag welk beleid wenselijk is voor de betrouwbaarheid van digitale producten.
primary image 740x420

De basis van het beleid voor betrouwbare digitale producten bestaat al. Alle fabrikanten, en dus ook aanbieders van digitale producten, moeten zich houden aan de wettelijke regels zoals het aansprakelijkheidsrecht. Pas wanneer deze basisregels niet goed werken, bijvoorbeeld omdat de aanbieder de schade niet kan betalen, is aanvullend beleid nodig. In uiterste situaties is een verbod op verkoop of gebruik van een product optimaal.

Beleid voor betrouwbaarheid kan doorschieten. Aanvullende maatregelen, zoals extra certificaten of software-ondersteuningsverplichtingen, verhogen de kosten voor bedrijven. Deze kosten worden uiteindelijk doorberekend aan de consument. De extra betrouwbaarheid die ‘gekocht’ wordt met aanvullend beleid moet opwegen tegen de kosten daarvan.

Aanvullend beleid kan nodig zijn omdat digitale producten verschillen van niet-digitale producten. Zo zijn digitale producten relatief complex en is de schaal waarop ze gebruikt worden groter. De maatschappelijke schade bij misbruik of falen kan daardoor ook groter zijn.
 

Auteurs

Lees meer over