3 januari 2011

CPB vernieuwt communicatiemiddelen

Het CPB begint het jaar in het nieuw. Zowel de website, de huisstijl als de publicatiereeksen verschijnen vanaf vandaag in een andere vorm. Het CPB is tegelijk overgegaan op de Rijkshuisstijl.

De grootste verandering betreft zonder twijfel de geheel vernieuwde website. Hierop wordt alle informatie en output van het CPB thematisch en visueel aantrekkelijk beschikbaar gesteld. De krachtige zoekfunctie zorgt ervoor dat ook al het onderliggende materiaal makkelijk vindbaar is.

Het CPB start op de nieuwe website met een blog, dat regelmatig wordt ververst. De onderwerpkeuze van het blog is ruim: van commentaar op actuele discussies tot kijkjes achter de schermen van het CPB. Het doel van het blog is om een breed publiek te informeren over onze werkzaamheden.

De publicaties van het CPB verschijnen vanaf nu in vier reeksen:

CPB Boeken. In de reeks CPB Boeken verschijnen in april het Centraal Economisch Plan (CEP) en in september de Macro Economische Verkenning (MEV). Het merendeel van de reeks bestaat uit wat tot voor kort CPB Bijzondere Publicaties werden genoemd: lange studies over een of meerdere onderwerpen. Veel boeken verschijnen zowel in druk als digitaal.

CPB Policy Brief. Een CPB Policy Brief is een kort rapport (15 bladzijden maximaal) dat de praktische betekenis van onderzoek toelicht voor beleidsmakers, of bepaalde beleidsopties in beeld brengt. Een CPB Policy Brief is meestal in het Nederlands geschreven, soms in het Engels.

CPB Discussion Paper. CPB Discussion Papers bevatten wetenschappelijke bijdragen, gericht op (uiteindelijke) publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift. CPB Discussion Papers ondergaan een peer-review proces en zijn Engelstalig zodat ze ook toegankelijk zijn voor buitenlandse wetenschappers. CPB Discussion Papers worden geschreven onder verantwoordelijkheid van de auteur.

CPB Notitie. In CPB Notities geeft het CPB antwoord op vragen van bijvoorbeeld politieke partijen, vakbonden of de instellingen van de Europese Unie. De resultaten daarvan zijn gericht op het concrete verzoek.

De reeksen CPB Documenten en CPB Memoranda zijn afgesloten, maar blijven wel vindbaar op de website. Achtergrondmateriaal wordt vanaf nu direct op de website gezet. Het eerste CPB Boek en de eerste CPB Policy Brief verschijnen later deze maand.

Tenslotte wordt de papieren kwartaalnieuwsbrief vervangen door een elektronische maandelijkse nieuwsbrief. U kunt zich hiervoor abonneren.

Contactpersonen

Edwin van de Haar