13 december 2019

Pieter Hasekamp nieuwe directeur CPB

Pieter Hasekamp is per 1 maart 2020 de directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Dr. P. F. (Pieter) Hasekamp is gepromoveerd econoom, heeft kennis van de Haagse besluitvormingsprocessen door zijn jarenlange ervaring bij de Rijksoverheid en heeft ruime ervaring in de bestuurspraktijk van de zorgsector. Hij zal het directieteam gaan leiden dat verder bestaat uit prof. dr. Jeroen Hinloopen en prof. dr. Marcel Timmer. Met zijn politiek-bestuurlijke achtergrond vult hij dit team goed aan.
No title

Hasekamp: ‘Als onafhankelijke autoriteit kan het CPB verschil maken. Ik draag daar graag aan bij als directeur. Er is bovendien genoeg te doen. Het bureau bestaat volgend jaar 75 jaar en er wordt gestart met de voorbereidingen voor de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s. Ik val met mijn neus in de boter’.

Hans Smits, voorzitter van de CPC (het toezichthoudende orgaan van het CPB) en lid van de benoemingscommissie: ‘De benoeming van Pieter Hasekamp is tot stand gekomen via een zorgvuldige procedure van de Algemene Bestuursdienst. Pieter Hasekamp is in mijn ogen een   uiterst geschikte directeur voor het CPB. Hij is een ervaren manager met een sterke inhoudelijke oriëntatie.’ Jeroen Hinloopen: ‘Wij zijn verheugd met Pieter Hasekamp als nieuwe directeur. Pieter heeft brede ervaring bij verschillende ministeries en daarbuiten, wat goed van pas zal komen bij het CPB.’ 

Hasekamp studeerde Algemene Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde aan het European University Institute in Florence op het proefschrift “Essays on the credibility of Economic Policy”.  Hij is sinds 2015 directeur-generaal Fiscale Zaken bij het ministerie van Financiën. Daarvoor was hij algemeen directeur bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en directeur Zorgverzekeringen bij het ministerie van VWS. Eerder bekleedde hij diverse managementfuncties bij het ministerie van VWS en het ministerie van  Financiën.