Publicaties


17 mei 2024

Industriebeleid VS is geen voorbeeld voor EU

Eurosclerose, heette het in de jaren 70 en 80. De economische dynamiek in Europa bleef achter in vergelijking met de Verenigde Staten en de opkomende Aziatische economieën, door een combinatie van een te grote overheid, overgereguleerde productmarkten en een starre arbeidsmarkt. Lees hier het maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad van CPB-directeur Pieter Hasekamp.

portretfoto Pieter Hasekamp
7 mei 2024

Kiezen of delen

Onze samenleving staat voor grote uitdagingen, van klimaatverandering tot bevolkingsgroei, van omgaan met technologische ontwikkelingen tot toenemende ongelijkheid. Strategische keuzes zijn nodig om daarmee om te gaan.

Portretfoto Jan-Maarten van Sonsbeek
2 mei 2024

De lijst der lijsten

Ranglijsten maken mensen op allerlei terreinen. Economen doen dit ook op het gebied van arbeidsproductiviteit: de NPB gaat in het jaarrapport in op de verschillen tussen sectoren in landen.

Portretfoto Debby Lanser
25 april 2024

Ongelijke treden

Het pand waar het CPB gevestigd is, heeft een monumentale trap. Deze was vroeger alleen toegankelijk voor ministers en mensen uit hogere managementkringen. In deze column dient de trap als metafoor voor ongelijkheid.

Portretfoto Petra Messelink
19 april 2024

Gedoe tussen generaties helpt ons niet vooruit

Elke generatie heeft volop reden tot klagen. Babyboomers hadden dienstplicht en konden weinig met vakantie, jongeren van nu – ook die met een baan – vinden geen huis. Maar generaties tegenover elkaar plaatsen, helpt niet bij het vinden van oplossingen.

Portretfoto Pieter Hasekamp
11 april 2024

Studeren voor de lol of voor de poen

Kies je een studie die je leuk vindt of een studie die je later een goede baan oplevert? Veel scholieren zullen binnenkort definitief de knoop doorhakken.

Portretfoto Mariëlle Non
4 april 2024

Aandeel van de dienstensector rijst de pan uit!

Welke economische activiteiten zijn en blijven essentieel voor ons land? Moet Nederland de komende decennia meer focussen op activiteiten die efficiënter omgaan met arbeid, ruimtegebruik en grondstoffen?

Portretfoto Eugene Verkade
28 maart 2024

De weersvoorspelling van het CPB

Nederlanders praten graag over het weer, en volgen weersvoorspellingen op de voet. Maar hoe verschilt een weersvoorspelling van het maken van een economische raming?

Portretfoto Loes Verstegen
22 maart 2024

De waarde van onderwijs past niet in de boeken

Investeren in zaken als onderwijs, innovatie of infrastructuur is goed voor de economie op de langere termijn, hoor je vaak. Waarom boekt het CPB dit dan niet als opbrengst in? De effecten van een individuele maatregel zijn van letterlijk onschatbare waarde.

Portretfoto Pieter Hasekamp
14 maart 2024

Een handelscijfer vertelt niet het hele verhaal

Een cijfer zegt niet alles. Wat betekent het als het Westen zich loskoppelt van China en Rusland? Het korte antwoord is 0,4%, maar wat betekent dit? In haar column gaat CPB’er Gerdien Meijerink hier op in.

Portretfoto Gerdien Meijerink