24 juli 2020

CPB Wereldhandelsmonitor mei 2020

De wereldhandel is in mei met 1,1% gedaald t.o.v. april. Daarmee is de daling in 2020 t/m mei 17%. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde wereldhandelsmonitor van het Centraal Planbureau. De coronapandemie heeft hier een grote rol in gespeeld. In de hele wereld zijn zowel productie als consumptie gedaald door verschillende maatregelen die getroffen zijn om verspreiding van het virus te beperken. Dit raakt de internationale handel hard.
primary image ook voor promoblok 740x420

Lees het complete bijbehorende persbericht.

Wereldwijde ontwikkelingen in internationale handel en industriële productie, mei 2020:

  • Het  wereldhandelsvolume is in mei 1,1% afgenomen ten opzichte van april, volgend op een daling van 12,2% in april (initiële schatting: -12,1%).
  • Het momentum van de wereldhandel was in mei -11,6% (niet-geannualiseerd; momentum april: -6,9% initiële schatting: -7,2%).
  • De wereldwijde industriële productie is in mei 0,8% toegenomen ten opzichte van april (ontwikkeling april: -8,5%, initiële schatting: -8,1%).
  • Het momentum van de wereldwijde industriële productie was in mei -7,1% (niet-geannualiseerd; momentum april: -5,8%, initiële schatting: -5,6%).

De verwachting is dat op 25 augustus 2020 om 15:00 uur de eerstvolgende maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor wordt gepubliceerd.

De maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor is een instrument waarmee het CPB de ontwikkeling van de wereldhandel volgt en wordt gepubliceerd in opdracht van de Europese Commissie. Het duurt twee maanden voordat de cijfers beschikbaar zijn. Neem voor vragen contact op met wtm@cpb.nl.

Lees ook het bijbehorende CPB Achtergronddocument 'The CPB World Trade Monitor: technical description (update 2020)'. In september 2016 (beginnende met de monitor voor juli 2016) is het basisjaar van de WTM verlegd van 2005 naar 2010. Toelichting van de procedure en de uitkomsten is te vinden in de te downloaden bijlage (CPB Memo 'Change of base year WTM').

Als u dat wilt, kunnen we u een e-mail sturen zodra een nieuwe update van de CPB Wereldhandelsmonitor verschijnt. Als u zich wilt aanmelden voor de alerteringsservice, meld u dan aan op de aanmeldingspagina voor "CPB Cijfers".

De Wereldhandelsmonitor wordt mede gefinancierd door DG ECFIN (directoraat-generaal Economische en financiële zaken van de Europese Commissie).