30 september 2021
CPB Column - Petra Messelink

Het nieuwe normaal: hybride, transparant en sociaal?

Photo of Petra Messelink
Ik heb nog nooit een CPB-collega de hand geschud. Laat staan dat er nieuwjaarszoenen zijn geweest. De meeste collega’s heb ik zelfs nog nooit in levende lijve op kantoor gezien. Het ‘oude normaal’ is mij onbekend, want toen werkte ik er nog niet. En vanaf volgende week heb ik te maken met een ‘nieuw normaal’. De weg terug naar kantoor is ingezet en het is spannend om te zien welke lessen van de laatste anderhalf jaar geïncorporeerd worden.
Petra Messelink
eindredacteur bij het Centraal Planbureau
Photo of Petra Messelink

Hybride lecture

Vorige week donderdag was er de jaarlijkse CPB-lecture, die voor de tweede keer in pandemietijd en voor het eerst in hybride vorm gehouden werd. De hoofdspreker, David Autor van het Massachusetts Institute of Technology, was – dankzij de versoepelde coronamaatregelen  - op het laatste moment ingevlogen vanuit de Verenigde Staten. In de Glazen Zaal in Den Haag zat ongeveer tien procent van het totale aantal dat de lezingen meebeleefde. Zo’n 350 mensen zagen vanaf even zoveel verschillende locaties de bijeenkomst. De interactie met de thuiskijkers was, via de vragen die in de chat gesteld konden worden, prettig. Wonderlijk hoe op deze manier veel meer mensen bereikt konden worden en het werk van het CPB goed voor het voetlicht gebracht kon worden. 

Een paar dagen eerder hadden we bij het CPB dezelfde ervaring met het uitbrengen van de Macro Economische Verkenning , die de officiële grondslag is voor de rijksbegroting oftewel de  Prinsjesdagstukken. Ook toen belegden we via internet een informatiesessie voor allerlei geïnteresseerden. Ze maakten gretig gebruik van de mogelijkheid om met ons instituut in contact te komen en allerlei vragen te stellen over onze werkwijze. Doordat de sessie online aangeboden wordt, zie je dat meer mensen aanhaken. Geen reistijden, geen middag weg van het werk, maar even tussendoor een verdiepend uur. 

Transparant

Het is niet alleen inspirerend voor ons om te zien hoe er in de afgelopen tijd nieuwe manieren zijn ontstaan om met mensen in contact te komen. Het draagt daarnaast ook bij aan onze missie om transparant te zijn over het werk dat we doen. Het CPB doet onderzoek naar de Nederlandse economie en het sociaaleconomisch beleid in den brede. Voor de beleidsmakers en het bredere publiek vertalen we wetenschappelijke inzichten naar de dagelijkse beleidspraktijk, waarmee we een nuchtere feitelijke basis leveren. Des te belangrijker dat we ons werk rechtstreeks aan hen kunnen toelichten.

Om mensen een kijkje in de keuken te gunnen, zijn we bijna een jaar geleden ook met deze blogs begonnen. Daarin komen onderzoekers aan het woord over hun publicaties, geven een kijkje in de keuken bij het CPB en  gaan we in op de actualiteit – zoals bijvoorbeeld de coronapandemie en de gevolgen daarvan voor jongeren. Soms brengen we een onderwerp meer agenderend over het voetlicht. Ook kijken we via de blogs vooruit naar werk dat we nog gaan uitvoeren, zoals de nieuwe toekomstverkenningen die op de rol staan. 

Sociale media

In het kader van de ramen nog verder open te zetten, willen we meer gebruik te maken van sociale media. In eerste instantie gaat het daarbij om de inzet van LinkedIn en Twitter om het werk nog breder bekend te  maken (volg ons daar gerust!) . In een tijd waarin nepnieuws en complottheorieën makkelijker verspreid worden, is het goed om zelf aan een breder publiek inzicht te geven in hoe het CPB aan de cijfers komt.  Binnenkort willen we op deze plek daar nog meer aandacht aan geven. 

De komende week zal in het teken staan van een voorzichtige terugkeer naar kantoor. Misschien nog geen handdruk, maar wel live-ontmoetingen. Een paar dingen die bovengenoemd zijn, nemen we als CPB mee als ‘lessons learned’ uit de coronatijd. Ik verwacht echter dat er veel meer mooie dingen zullen ontstaan in het ‘nieuwe normaal’. Want de terugkeer naar de Bezuidenhoutseweg houdt niet in dat het veranderproces stopt. 

Petra Messelink 

alle columns en artikelen

Petra Messelink

eindredacteur bij het Centraal Planbureau

Neem contact op