Publicaties


10 juni 2024

Een analyse van Nederlandse bedrijfsschulden

Financiële risico’s door bedrijfsschulden zijn de afgelopen vijftien jaar afgenomen. Dat komt doordat schuldratio’s en rentelasten van Nederlandse bedrijven de afgelopen vijftien jaar sterk zijn gedaald en de bedrijfswinsten in die periode flink zijn gestegen.

Fabriek
10 juni 2024

Risicorapportage Financiële Markten 2024

Geopolitieke spanningen vormen op dit moment het belangrijkste risico voor de Nederlandse economie en de financiële stabiliteit. Huishoudens en bedrijven kunnen eventuele schokken wel beter opvangen dan in het verleden.

Surfer promoblok
6 juni 2024

Nederland is economisch niet veilig

Kunnen we zonder internationale handel? En wat doet dit met de economische veiligheid van Nederland? In het kader van de Europese verkiezingen bespreekt Marcel Timmer het.

Portretfoto Marcel Timmer
30 mei 2024

Jakkes, een vrouwenquotum

In 2022 werd het diversiteitsquotum ingevoerd: bedrijven moeten streven naar een gelijke man-vrouwverdeling in hun rvc.

Portretfoto Alice Zulkarnain
29 mei 2024

Diversiteit studentenpopulatie bevorderen kan zonder loting

Het bevorderen van diversiteit onder studenten is mogelijk zonder gebruik te maken van een loting.

Studenten
23 mei 2024

Het ene tarief is het andere niet

CBAM, de nieuwe Europese CO2-invoerheffing, beprijst een negatief extern effect: CO2-uitstoot. De CBAM zorgt dat er minder CO2-uitstoot uit de EU ‘weglekt’. CPB’er Rutger Teulings gaat hier dieper op in.

Portretfoto Rutger Teulings
22 mei 2024

Inkomens en belastingen aan de top

De top-1% hoogste inkomens betalen relatief minder belasting dan de groep daar net onder. De belastingdruk daalt verder wanneer wordt ingezoomd op de top-0,1% of de top-0,01%.

belastingen
21 mei 2024

Analyse budgettaire en economische effecten van het hoofdlijnenakkoord 2025-2028

Analyse van de budgettaire en economische effecten van het hoofdlijnenakkoord. Het betreft een eerste inschatting van de effecten.

Binnenhof
17 mei 2024

Industriebeleid VS is geen voorbeeld voor EU

Eurosclerose, heette het in de jaren 70 en 80. De economische dynamiek in Europa bleef achter in vergelijking met de Verenigde Staten en de opkomende Aziatische economieën, door een combinatie van een te grote overheid, overgereguleerde productmarkten en een starre arbeidsmarkt.

portretfoto Pieter Hasekamp
14 mei 2024

De voorspellende waarde van toetsen uit het leerlingvolgsysteem voor de eindtoets

De toetsen uit het leerlingvolgsysteem (LVS) van basisscholen voorspellen de uitslag van de eindtoets groep acht relatief goed. Met name de toets in groep zeven biedt een sterke indicatie van de mogelijke eindtoetsscore.

Kinderen in de klas