Zoekresultaten

Er zijn 10 zoekresultaten.
24 mei 2022

Risicorapportage Financiële markten 2022

Het Nederlandse financiële stelsel heeft de coronacrisis goed doorstaan en kan toekomstige schokken opvangen. Er zijn wel risico’s die elkaar kunnen versterken, aangedreven door hoge energieprijzen en inflatie, en daardoor een grotere impact kunnen hebben.

Financiele risicorapportage 2022
16 september 2021

Zo zeker als de bank?

Toen CPB’er Beau Soederhuizen onderzoek deed naar de optimale bankenbuffers moest hij terugdenken aan die keer dat hij met zijn motor onderuit ging. Er bleken wel parallellen te trekken, vertelt hij in zijn blog.

foto van Beau Soederhuizen
7 september 2021

Optimale kapitaalbuffers voor banken in het eurogebied

Kapitaalbuffers helpen banken om financiële schokken op te vangen. Daardoor verkleinen ze de kans op een bankencrisis. Anderzijds kunnen kapitaalvereisten voor banken zorgen voor maatschappelijke kosten, omdat toenemende financieringskosten kunnen leiden tot hogere rentetarieven voor klanten. In dit onderzoek maken wij een verkennende analyse tussen de brede kosten en baten van kapitaalbuffers voor groepen van Europese landen.

primary image 740x420
25 mei 2021

Risicorapportage Financiële markten 2021

Het Nederlandse financiële stelsel is vooralsnog stabiel genoeg om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

primary image 740x420
25 mei 2021

COVID-19 en de gevolgen voor het Nederlandse mkb en banken

In dit achtergronddocument behorend bij de Risicorapportage Financiële Markten 2021 kwantificeren we de gevolgen van de coronacrisis voor het Nederlandse mkb en...

primary-image 740x420
2 juni 2020

Risicorapportage Financiële markten 2020

Coronacrisis legt kwetsbaarheden financiële systeem bloot.

primary image 740x420
2 juni 2020

Blootstelling aan Nederland en risico’s bij Europese banken

In dit achtergronddocument behorend bij het hoofdstuk ‘Risico’s in en voor de EMU’ van de Risicorapportage Financiële Markten 2020, vullen wij de analyse in twee richtingen aan....

4 juni 2019

Risicorapportage Financiële markten 2019

Er kan nog meer worden gedaan om de risico’s van centrale tegenpartijen (CCP's), omvangrijke Europese financiële instellingen, te verkleinen.

Risicorapportage Financiële markten 2019
29 mei 2018

CPB Risicorapportage Financiële Markten 2018

Op verzoek van de Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelstel schrijft het Centraal Planbureau sinds 2012 jaarlijks een risicorapportage financiële markten. Het doel is het informeren van het parlement over de belangrijkste risico’s voor de stabiliteit van het financiële stelsel en vanuit het financiële stelsel voor de reële economie.

29 mei 2018

Kapitaalposities van banken in de EMU: een analyse van verschillende scenario’s van de bankenunie

In dit CPB Achtergronddocument verschaffen wij meer details over de simulaties van verschillende schokken op de kapitaalpositie van banken binnen de EMU. Deze simulaties onderbouwen de resultaten in de Risicorapportage Financiële Markten 2018 van het CPB. We analyseren de impact van twee verschillende risico’s die zijn ontstaan tijdens de crisis (legacy-problemen): de grote hoeveelheid overheidsschuld op de bankbalans, vooral in Italië, en het grote aantal probleemleningen op de bankbalans.