Kopafbeelding publicaties CPB

Macro Economische Verkenning (MEV) 2019

MEV 2019, 18 september 2018

De Nederlandse economie staat nog steeds in bloei, met groeicijfers van 2,8% dit jaar en 2,6% in 2019. De werkloosheid daalt naar 3,5% en de meeste huishoudens zien hun koopkracht er op vooruitgaan. De expansieve begroting en het relatief ruime monetair beleid spelen daarbij een rol. Er zijn wel toenemende onzekerheden die de economie negatief kunnen beïnvloeden. Dit geldt voor handelsconflicten die kunnen ontstaan, het onzekere Italiaanse begrotingsbeleid en de mogelijke cliff-edge Brexit. Door de sterke conjunctuur staan de overheidsfinanciën in de plus. Het begrotingssaldo dat geschoond is voor de stand van de conjunctuur daalt in 2019 echter naar een tekort van 0,4% van het bbp.

Lees ook het bijbehorende persbericht, ga direct naar de cijfers of lees  meer over de uitgelichte onderwerpen  (tekstkaders). De samenvattende infographic is hieronder als bijlage (PDF) te downloaden. Ook de reguliere (verzamelde-) bijlagen bij de MEV en de data van de opgenomen figuren zijn als Excel-bestand te downloaden.

Gerelateerde raming en publicaties:

Het onderstaande (verzamelde-) bijlage-bestand worden ook beschikbaar gesteld als csv-bestand op de Cijfer-pagina 'Open data'.

Bijlagen

Deel deze pagina