Kopafbeelding publicaties CPB

Stad en land

CPB Bijzondere publicatie 89, 2 december 2010

Uit Stad en Land blijkt dat een klein aantal factoren verklaart waarom de grond in de stad veel duurder is dan op het platteland. Het gaat om productiefactoren als de bereikbaarheid van werk (50%) en consumptieve voorzieningen zoals podiumkunsten, winkels, een historische binnenstad en horeca (bij elkaar ook 50%).

De Groot, Marlet, Teulings en Vermeulen bevelen aan dat de financiering van lagere overheden een grondslag krijgt in grondprijsverschillen, omdat deze een weergave zijn van het gebruikersvoordeel van lokale publieke voorzieningen: ‘wie geniet, betaalt’.

Lees hier het bijbehorende persbericht. De in deze studie geschatte grondprijzen zijn publiekelijk beschikbaar. Daarnaast zijn er bij verschillende hoofdstukken achtergronddocumenten beschikbaar. Op basis van Stad en land zijn er een aantal kortere publicaties verschenen en er zijn verscheidene presentaties gegeven. Tenslotte zijn per hoofdstuk de belangrijkste conclusies en een literatuurlijst met (doorklikbare)verwijzingen in een aparte bijlage opgenomen.

Data grondprijzen

naar boven

Achtergronddocumenten

naar boven

Publicaties op basis van Stad en Land

naar boven

Presentaties

naar boven

 

Bijlagen

Deel deze pagina